O camera foarte mica pe care nu o puteti folosi la nimic, o camera sub acoperis, o camera cu multe colturi unde nici un designer nu a gasit o solutie? Transformati-le in sauna !

1. Generalitati:

Utilizand zilnic sauna va asiguram o stare fizica ireprosabila, atat de necesara activitatii zilnice cat si mentinerii sanatatii dvs.

Dupa cateva saptamani ajungeti la concluzia ca numai concepeti zi fara sedinta la sauna.

Sauna este cea mai placuta forma de a elimina toxinele prin intermediul transpiratiei. Occidentalii o apreciaza în mod deosebit datorita modului simplu de utilizare si influentelor benefice pe care le are asupra organismului.

Sauna de azi isi are originea in baile cu pietre care erau practicate in vremuri indepartate in Asia Centrala. S-a bucurat de mare popularitate si in Europa de Nord, in special datorita climei reci din aceasta zona. In Coreea si Japonia este, de asemenea, cunoscuta. Grecii antici au preluat ideea practicarii acestor bai de la romani. Finlandezii cunosc efectele benefice ala saunei inca de acum 2000 de ani. La inceput, sauna, functiona in modul urmator: era aprins un foc din lemn uscat sub o gramada de pietre ; cand se incalzea incaperea , pietrele incinse erau stropite cu apa.

Cand au inceput sa fie folosite sobele electrice si cele cu lemn, multi si le-au instalat in locuinta. In Japonia se practica baile cu apa fierbinte sau o varianta a saunei: incalzirea incaperii la 50 grade C, aerul fiind suprasaturat de aburi.

Temperatura aerului intr-o sauna trebuie sa fie de 100 grade C la nivelul tavanului si 40 grade C la podea. La o temperatura de 100 grade C, umiditatea aerului trebuie sa fie de 2-5% la 80 grade C; de 3-10% daca temperatura e de 70 grade C si de 8-23% daca temperatura in sauna e de 60 grade C.

Reglarea temperaturii se face prin soba din interior, iar a umiditatii aerului prin orificiile de aerisire.

Sobele (electrice sau cu combustibil solid) permit incalzirea incaperii la temperaturi ridicate.

Stropirea pietrelor cu apa genereaza vapori a caror actiune stimuleaza transpiratia. Pentru stropirea pietrelor se folosesc cca 10-15ml apa/mc aer/incapere (in cazul unei saune de 8 mc se vor folosi, deci, 800-1500 ml apa).

2. Principiul de functionare al saunei, transmiterea caldurii:

In general schimbul de caldura dintre mediu si corp se realizeaza pe baza convectiei si radierii caldurii si a conductibilitatii peretilor. Prin convectie, corpul uman primeste o cantitate mica de caldura (conductibilitatea mica-280 W), dar prin radiere cantitatea de caldura primita este foarte mare la 80 grade C, conductibilitatea fiind de 1500W).

In momentul in care termometrul instalat sub tavanul saunei indica 100 grade C, mai sunt necesare circa 30-60 minute pentru realizarea unei radieri optime de caldura. Daca o parte a caldurii preluate de corp nu ar fi eliminata prin transpiratie, s-ar produce o supraîncalzire a corpului uman. Din acest moment umiditatea absoluta a aerului joaca un rol important. Daca aceasta este momentan ridicata, prin evaporarea apei cu care au fost stropite pietrele incinse se produce o bariera termica în calea deshidratarii corpului omenesc, ceea ce se exteriorizeaza printr-o transpiratie abundenta.

3. Efectele saunei asupra corpului omenesc

Efectele saunei asupra corpului omenesc sunt urmatoarele:

- influenta termica

Corpul se incalzeste, apoi temperatura revine la normal, in urma baii reci de dupa sauna.

- influenta mecanica

Prin dus si masaj manual sau cu o perie aspra.

Prin transpiratie, temperatura corpului scade momentan, dar in final creste cu aproximativ 10 grade C la nivel cutanat si subcutanat si cu maximum 0,5-1 grade C in interiorul corpului.

S-a demonstrat experimental ca sauna influenteaza favorabil metabolismul: asigura o mai buna oxigenare a sangelui in ciuda faptului ca nu influenteaza nici profunzimea si frecventa respiratiei, nici continutul de oxigen al aerului redus prin degajarea caldurii. Dupa racirea corpului se constata o imbunatatire a valorilor respiratorii. Prin transpiratie se elimina electroliti, clorura de sodiu, clorura de potasiu, acid lactic, fier si acid uric. Cantitatea de potasiu pierduta se recupereaza prin consumarea sucurilor de fructe si a fructelor.

- influenta asupra circulatiei sanguine

Prin racirea temperaturii corpului, se realizeaza contractia vaselor periferice din sistemul circulator, cresterea presiunii venoase, a vitezei de circulatie a sangelui, a frecventei cardiace si a debitului sanguin. Circulatia coronariana este imbunatatita substantial, chiar daca inima si sistemul circulator sunt intens solicitate.

Sauna are si un efect relaxant.

4. Indicatii:

Boli alergice, disfunctii vegetative ( hipotiroidie ), boli ale sistemului locomotor (reumatism, spondiloza etc.), boli ginecologice (dereglari de ciclu menstrual, dereglari hormonale in perioada de fertilitate feminina si in cea de menopauza), viroze respiratorii.

5. Contraindicatii:

Boli cronice ale pielii ( furunculoze, eczeme ), tratamente postoperatorii si post traumatice, boli ale inimii si ale sistemului vascular, hipotonie arteriala, anumite forme de hipertonie arteriala, insuficienta la nivelul circulatiei sanguine periferice, diabet zaharat, cardiopatie valvulara, hipertiroidie, tuberculoza activa, boli cardiovasculare severe, ulcer gastroduodenal, stari febrile, tumori maligne, epilepsie, diferite boli dermatovenerice acute.

6. Utilizarea saunei:

Este indicat ca inainte de sedinta sa faceti un dus.

In saune straine sau publice este bine sa respectati obiceiurile casei, si sa aveti in vedere igiena dvs. (utilizand prosoapele proprii ).

Asigurati o circulatie a aerului proaspat. Daca este necesar deschideti aerisitorul pentru a mari circulatia aerului.

Asigurati-va timpul necesar pentru sauna.

Sedintele sa nu depaseasca 10-15 min. se pot repeta de 2-3 ori, in pauze se fac dusuri reci, sau caldute.

La terminarea sedintelor se face un dus cald. Astfel se evita inchiderea brusca a porilor si neplacuta transpiratie ulterioara.

Dupa terminarea sedintei este obligatorie sa va relaxati 15-20 minute. Astfel aveti posibilitatea refacerii pierderilor de lichid din organism, respectiv corpul dvs. va reveni la temperatura normala.

Nu consumati bauturi alcoolice în timpul sedintelor.

Daca recomandarile de mai sus sunt completate cu experienta dvs. va asiguram ca sauna va asigura prospetimea si relaxarea pentru restul zilei.